ORAC-vadå?

Istället för påskgodis bjuder jag här på en förklaring av vad ORAC egentligen innebär.

Antioxidanter förekommer rikligt i, bland annat, frukt och grönsaker och är viktiga för att stoppa upp de fria radikaler som härjar i kroppen. Fria radikaler förekommer naturligt i vår kropp som en bieffekt av att vi omsätter syre. Om vi äter för lite vitaminer och antioxidanter riskerar vi att den normala aktiviteten av fria radikaler eskalerar och orsakar inflammatoriska tillstånd i våra celler som i sin tur, i värsta fall, kan leda till cancer. Här kan du läsa mer om fria radikaler.

Oxygen Radical Absorbance Capacity är en metod att mäta antioxidantaktiviteten i livsmedel. ORAC visar inte hur vi påverkas av att äta ett visst livsmedel utan visar på en potentiell verkan. Om ett livsmedel innehåller mycket antioxidanter, har ett högt ORAC-värde, kan man anta att det har en positiv effekt, i fråga om antioxidantaktivitet, i våra kroppar.

Här är exempel på några frukter och bärs ORAC-värden. Vill du läsa mer hittar du ”Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods – 2007” framtagen av Nutrient Data Laboratory, Beltsville Human Nutrition Research Center (BHNRC), Agricultural Research Service (ARS) och U.S. Department of Agriculture (USDA) här (pdf).

  • Avocado 1933
  • Banan 879
  • Svarta vinbär 7960
  • Jordgubbar 3577

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Etiketter: , ,


%d bloggare gillar detta: