Härliga påskrecept som funkar hela året!

Här kommer så de utlovade recepten. Hur du får till den goda sparrisen med hollandaise och parmesan kan du läsa här.

Vitlök- och örtfylld lammstek

Steg ett är att hitta en bra lammstek. Kanske finns det nån i närheten som säljer hela eller halva lamm? Kolla på eniro eller titta in hos fåravelsförbundet och leta bland deras olika distrikt. Om möjligt, se till att du får en stek med ben. Jag föredrar att bena ur steken själv men det är ju en smaksak.

Klappa steken torr, bena ur och snitta till ett ganska platt köttstycke. Lägg i valfri fyllning. Jag hade sauterad vitlök (en hel till en stek) och massvis med färska örter (rosmarin, timjan, basilika och persilja). Rulla ihop steken tight och bind upp den ordentligt. Salta och peppra, ta i ordentligt, de yttre kryddorna ska räcka till hela köttbiten. Bryn runt om i stekpanna, efterstek sedan i ugnen till ca 60 grader (glöm inte köttermometern). Det tar ca 1 timme/kg kött i 125 gr. Låt steken vila en kvart (den bör nu vara uppe i 70 gr) innan du skär upp den.

Potatisgratäng

Det finns massvis med finurliga recept på den perfekta potatisgratängen. När jag känner mig extra huslig brukar jag koka den skivade potatisen i grädde och mjölk innan den åker in i ugnen. Då får du en härligt krämig gratäng. Den här gången blev det en gratäng på en höft.

Skala ca 1 kg potatis, skiva fint i matberedare. Varva potatis med matlagningsgrädde, salt och peppar i en form. Stek tillsammans med lammet i ugnen. När lammet är färdig kan det vara lagom att ta ut gratängen, lägga på lite riven ost och sen låta den få färg på högre temperatur och grill.

Saffrans- och vit chokladpannacotta

Enklare efterrätt får man leta efter. Du kan göra den helt färdig dagen innan eller på morgonen samma dag. Den behöver minst 4 timmar i kylskåpet för att stelna.

Lägg två gelatinblad i kallt vatten. Hacka 100 g vit choklad. Koka upp tre dl grädde, 1 dl mjölk och lite socker med 1 kuvert saffran (0,5 g). Blanda i choklad och gelatin. Rör till en slät smet och häll upp i glas. Låt stelna i kylen. För att slippa få en hinna på pannacottan kan du lägga plastfolie direkt på ytan av gräddblandningen innan du sätter den i kylen, men låt den svalna en stund först. Servera med färska blåbär.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Annonser

Etiketter: , ,


%d bloggare gillar detta: