gogreen Sojadryck Choklad+Kalcium

gogreenchokladdryck

”Nu ännu godare smak!” ?

Tja, det är inget större  fel på smaken på den här chokladsojadrycken. Den är lagom chokladig men kanske lite i sötaste laget. Med 6,5 g sockerarter/100 g i en dryck som till största delen består av vatten är det inte så förvånande. Den lämnar dock en viss sojaeftersmak om den dricks ensam. Den tävlar i samma liga som vanlig mjölk när det gäller proteininnehåll och jag kan absolut tänka mig att klunka i mig av denna efter ett träningspass.

Det här är en  god ersättare för vanlig chokladdryck gjord på mjölk. Den är till och med berikad med kalcium. Kanske är det mest frågan om nyttan med att dra hem färdigblandad dryck man bör ställa sig?! Köp sojadryck med neutral smak och ha så mycket chokladpulver som du tycker istället.

Vet du med dig att du inte kommer att blanda egen choklad utan kommer att välja färdigblandad så får gogreens sojadryck med choklad och kalcium tummen upp av mig.

Ingredienser: Vatten, skalade sojabönor (6 %), socker, fettreducerat kakaopulver (1,2 %), dextros, kakaopulver (0,5 %), kalciumkarbonat, havssalt, stabiliseringsmedel (gellangummi, karragenan), arom vaniljextrakt.

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “gogreen Sojadryck Choklad+Kalcium”

 1. Thomas H Says:

  Många funderingar på denna produkt!

  Varför fettreducerad produkt?
  Vad är karragenan för något?

  Är tillsatt kalcium ett försäljningsargument?
  Är Kalciumkarbonat lättillgängligt/lättmottagligt för våra kroppar?
  Behöver vi inte fett för bättre kalciumupptag…?

  • Dietist Åsa Says:

   Nu kan jag bara svara utifrån mina egna funderingar kring kakaopulvret. Jag antar att man använder sig av fettreducerat pulver eftersom kakao förekommer i det formatet. Jag är långtifrån någon kakoexpert men har för mig att kakaomassa är kakaopulver plus kakaofett. Kakaomassan i sin tur är det man får när man maler kakaobönan efter att den jästs och rostats. Det har sannolikt inget med en önskan att minska fettinnehållet att göra.

   Karragen är ett konsistensgivande medel som framställs ur rödalger. Röd Melatin, karragen för hemmabruk som du kan köpa i affären, är också framställt av rödalger.

   Kalciumet är säkert till viss del ett försäljningsargument, men det är säkert också att sätt att tillhandahålla en produkt som har samma kvaliteter som chokladdryck gjord på komjölk.

   Kalcium förekommer inte fritt utan som salter, t ex kalciumkarbonat. Upptaget av kalcium påverkas av väldigt många faktorer. Kalcium tas upp i tarmen dels genom passiv diffusion, dels genom en aktiv process. För den aktiva processen krävs D-vitamin, som ju är en fettlöslig vitamin. Dock är ju D-vitamin från kosten inte vår enda källa till D-vitamin. Solexponering bidrar till att vi bildar D-vitamin. Fytinsyra och oxalat bildar salter med kalcium och försämrar därför upptaget. Du kan hitta fytinsyra i cerealier med aleuronskiktet kvar och oxalat i grönsaker. Oxalat förekommer rikligt i rabarber, spenat och soja. Det är t ex därför som mjölk ”flockas” när man häller det över rabarberkräm. Lider du av en tarmsjukdom som orsakar ett försämrat upptag av fett i tarmen kan fettet och kalciumet klumpa ihop sig och det påverkar absorptionen negativt. Däremot så stimuleras upptaget av bl a laktos.

   Hoppas att du fick svar på dina frågor!

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: