Celiaki

Hos Svenska Celiakiförbundet kan man läsa att 1 av 100 svenskar lider av celiaki, också kallad glutenintolerans. Celiaki är en livslång sjukdom men med rätt kostbehandling kan du bli helt symtomfri.

Vad är celiaki?

Celiaki är en autoimmunsjukdom, det vill säga, en sjukdom där ditt eget immunförsvar angriper kroppen. Andra autoimmuna sjukdomar är till exempel reumatism och diabetes typ 1.

När man äter gluten kommer ett enzym (vävnadstransglutaminas, tTG) i tarmen att sönderdela glutenet i mindre delar. Hos personer med celiaki kommer dessa mindre delar att orsaka en aktivering av immunförsvaret, en immunologisk reaktion.

En frisk tarm är veckad och på vecken sitter små tarmludd. Veckens och tarmluddens funktion är att öka ytan i tarmen så att vi kan ta upp så mycket näring som möjligt från den mat vi äter. Större yta = större näringsupptag. Den immunologiska reaktionen som sker i tarmen hos personer med celiaki kommer att leda till att tarmludden i tarmens slemhinna bryts ner. Detta minskar ytan avsevärt och näringsupptaget kommer att försämras.

Vad är gluten?

Gluten är ett samlingsnamn för proteiner i vete, råg, korn och havre. I de olika sädesslagen finns olika former av gluten, olika prolaminer. Aminosyror är de beståndsdelar som bygger upp ett protein. Prolaminer innehåller prolin och glutamin, två olika aminosyror.

celiaki1

Symtom

Celiaki är en sjukdom där symtomen kan variera oerhört mycket. Vanliga symtom hos vuxna är:

trötthet
diarré (som kan vara illaluktande och ”kletig” pga av fett i avföringen)
gaser och buller i magen
viktnedgång
blåsor i munnen och på huden
värk i skelettet
svårigheter att få barn
oförklarlig trötthet
lågt blodvärde

Hos barn och ungdomar är det vanligt med:

viktminskning eller avsaknad av viktuppgång
dålig längdutveckling
diarré eller förstoppning
humörförändringar (grinig, trött)
blodbrist
försenad pubertet

Små barn kan få den karaktäristiska stora buken vilken beror på undernäring.

Diagnos

Misstänker man att du lider av celiaki tas vanligtvis ett blodprov för att se om du har antikroppar mot gliadin i blodet. Blodprovet i sig kan inte säga med säkerhet att du lider av celiaki därför görs oftast även en tunntarmsbiopsi för att ta prov på slemhinnan i tarmen. Provet kan sen visa om du har skador på tarmslemhinnan som tyder på celiaki.

OBS! Om du ska ta prov från tarmslemhinnan för att påvisa celiaki är det viktigt att du inte äter glutenfritt innan provtagningen. Gör du det kommer tarmslemhinnan att läka och det går inte att se om den är skadad. Ät som vanligt innan provtagningen, dvs även mjölmat som bröd och pasta.

Men HLA då?

Du kanske har hört talas om HLA i samband med celiaki. HLA är ett antigen som finns hos alla människor. Hos de som har celiaki är HLA-typerna DQ2 och DQ8 vanliga. Tyvärr är det inget bra sätt att påvisa celiaki då även friska människor kan ha dessa antigen. Men man kan dock dra den slutsatsen att om du inte har dessa antigen i blodet har du med all sannolikhet inte heller celiaki.

Vad kan jag göra?

Har du fått diagnosen celiaki ska du också få träffa en dietist. Där får du lära dig vad i maten det är du ska undvika och vad du kan ersätta de borttagna produkterna med.

Det är viktigt att du följer din glutenfria diet då skadorna på tarmen återkommer så fort du äter gluten igen.

Annonser

Etiketter:

4 svar to “Celiaki”

 1. Anders Says:

  Gillar detta Åsa!

  Enkelt, tydligt och behandlar något som är långt mer förekommande än vad som hittills kommit fram. Kör på denna bana så blir detta fortsatt skitbra.

  • Dietist Åsa Says:

   Så bra. Enkelt och tydligt var grundtanken. Det kommer ett avsnitt två så småningom, och ett helt batteri med tester av glutenfria produkter och SÄR-NÄR.

 2. Anders Says:

  Toppen. Har blivit ett regelbundet stopp varje dag den här lilla bloggen och det ser väl ut att fortsätta i den stilen :).

 3. Thomas H Says:

  Instämmer i vad du säger Anders. Väldigt många fler är drabbade….
  av celiaki eller veteallergi och annat…..

  En hel del upptäcker dessutom detta först på sin ålders höst! Känner flera sådana fall / ex)

  Sensmoralen är väl att det här med evolution tar tid på sig! 😉

  Ser fram emot avsnitt 2! 😎

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: