Åsa svarar

Jag har fått en fråga från signaturen FG. Han undrar följande:

Smörolja som arla säljer innehåller det laktos och mjölkprotein?

Om du menar Arlas Smör- och rapsolja produkt så innehåller den skummjölk och alltså både laktos och mjölkprotein. Menar du den ingrediens som heter smörolja och också förekommer i samma produkt så är det samma där, den innehåller både laktos och mjölkprotein eftersom den framställs från grädde.

Kan man få bort mjölkproteinerna ur smör så att allergiska personer tål smör?

Då skulle det inte vara smör eftersom smör tillverkas av grädde och grädde innehåller mjölkprotein. Laktosfritt smör går dock utmärkt att tillverka och t ex Valio har laktosfritt smör.

Hoppas att du fick svar på din fråga FG.

/Åsa

Annonser

15 svar to “Åsa svarar”

  1. F G Says:

    Åsa tak för svaret men frågan gällde mer se länkar

    Ghee mjölkproteinfritt?

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Ghee

    ”Eftersom Koncentrerat Svenskt Smör inte heller innehåller några proteiner bildas inga restprodukter som bränner fast när du steker.”

    http://storkok.arla.se/Sites/Storkok/Templates/Product____943.aspx

    Kan mjölkproteinallergiska äta något av detta?

    • Dietist Åsa Says:

      Vad gäller Ghee så tror jag att det innehåller mjölkproteiner på grund av att det endast handlar om mekanisk frånskiljning av proteinerna. Du har sannolikt kvar proteinrester i själv produkten.

      Arlas koncentrerade smör kan också innehålla rester av mjölkprotein, men det är bäst att du frågar Arla om det.

      Beroende på hur känslig man är kan men eventuellt klara vissa produkter med litet innehåll av mjölkprotein. Just mjölkproteinallergi är lite lurigt då många kan känna av att de ätit mjölkprodukter utan att ha en uttalad allergi. Har man inga allvarliga symtom och ingen konstaterad allergi kan man prova sig fram med olika produkter. Eller så struntar man i mejerivaror och testar några av alla de ersättningsprodukter som finns.

  2. F G Says:

    Åsa
    Tack men detta viste jag redan, då får jag själv ringa Arla.

    ” då många kan känna av att de ätit mjölkprodukter utan att ha en uttalad allergi.”

    Då säger du att dom är inbillningssjuka, utan antikroppar så blir man inte sjuk enligt skolmedicinen,

    Säg till en läkare att du inte tål gluten trots att du inte har celiaki, då får du diagnosen hypokondriker, varför tror man på det ena men inte på det andra?

    DET MÅSTE FINNAS EN FÖRKLARING TILL OBEHAG AV MJÖLKPRODUKTER,
    Jämför med laktosintolerans kan mjölkprodukter påverka tarmfloran negativt?

    Imunförsvaret styr tarmfloran på individnivå, det kan förklara att bara vissa får obehag,

    ”Laktobacillfloran hos personer med IgA-brist”
    ” IgA-brist är den vanligaste primära immunbristsjukdomen i Sverige”
    Se länk
    http://www.mediahuset.se/Infektionslakaren/il301/elisabet_l%C3%B6nnermark.htm

    • Dietist Åsa Says:

      Absolut inte! Du får ta det lugnt med dina påståenden och anklagelser. Det kommer man ingenvart med!

      Vid ett pricktest kan man vara utan reaktion på mjölkprotein men ändå reagera med symtom, det var allt jag menade.

      Sen är det skillnad på celiaki och känslighet för mjöl. Celiaki är en sjukdom. Känner du att du får symtom av vissa livsmedel kan du tala om för din läkare att du vill ha en ordentlig genomgång och att du vill träffa en dietist. Sen är sjukvården sån idag (tyvärr) att man ibland måste stå på sig för att få vård.

      DET MÅSTE FINNAS EN FÖRKLARING TILL OBEHAG AV MJÖLKPRODUKTER

      Ja, det finns det säkert, men som jag skrev så är det lite lurigt med mjölkprotein. Kåre Engström är en dietist som kan mycket om hela diskussionen kring mjölkprotein. Se om du kan hitta något från honom på nätet.

      Du får gärna förklara närmare hur du menar att IgA-brist och känslighet för mjölk hänger ihop enligt dig. Länken i sig gav ingen ledtråd (eller så läste jag för dåligt).

      • F G Says:

        Åsa
        Om du har fel på immunförsvaret så kan tarmfloran inte regleras, 0ch bakterietoxiner kan inte oskadliggöras.
        Matens egenskaper kommer då att påverka tarmfloran, det kan då förklara olika dieters påverkan på hälsan,

        Bakterier, bakterietoxin och immunförsvarets bekämpning av bakterier eller felaktiga bekämpning av ex nötter kan ge kraftig symtom (naturliga toxiner kan även påverka), olika dieter kan för övrigt inte påverka hälsan så mycket. (dom som är friska märker inget av att byta kost)
        Dom som har blivit sjukare eller friskare av att byta kost måste vara psykiskt sjuka eller så finns det okänd påverkan från bakterier och immunförsvaret.

        Att tro att skolmedicinen har upptäckt alt är dårskap.
        Mycket av det immunförsvaret gör i kroppen kan inte analyseras i blodprov än, ex se autoimmuna sjukdomar.

        Infektioner kan inte alltid ses i blodprov se borrelia, det kan med andra ord finnas många okända bakterier och bakterietoxiner, som kan påverka oss.

        • Dietist Åsa Says:

          Jag är välbekant med hur immunförsvaret fungerar.

          Bakterier, bakterietoxin och immunförsvarets bekämpning av bakterier eller felaktiga bekämpning av ex nötter kan ge kraftig symtom (naturliga toxiner kan även påverka), olika dieter kan för övrigt inte påverka hälsan så mycket. (dom som är friska märker inget av att byta kost)

          Menar du allergier? Och vad menar du med dieter? Det finns ju fler faktorer än enbart immunförsvaret som påverkas av vår kost.

          Dom som har blivit sjukare eller friskare av att byta kost måste vara psykiskt sjuka eller så finns det okänd påverkan från bakterier och immunförsvaret.

          Men motsäger du inte dig själv här? Olika dieter kunde väl enligt dig inte påverka hälsan så mycket?! Och var kommer den psykiska ohälsan in i bilden?

          Jag vet inte nån som påstår att skolmedicinen kommit på allt än. Det vore ju faktiskt himlans tråkigt om det var så, eller?!

  3. F G Says:

    Åsa
    Tack men detta viste jag redan, då får jag själv ringa Arla.

    ” då många kan känna av att de ätit mjölkprodukter utan att ha en uttalad allergi.”

    Då säger du att dom är inbillningssjuka, utan antikroppar så blir man inte sjuk enligt skolmedicinen,

    Säg till en läkare att du inte tål gluten trots att du inte har celiaki, då får du diagnosen hypokondriker, varför tror man på det ena men inte på det andra?

    DET MÅSTE FINNAS EN FÖRKLARING TILL OBEHAG AV MJÖLKPRODUKTER,
    Jämför med laktosintolerans kan mjölkprodukter påverka tarmfloran negativt?

    Imunförsvaret styr tarmfloran på individnivå, det kan förklara att bara vissa får obehag,

    ”Laktobacillfloran hos personer med IgA-brist”
    ” IgA-brist är den vanligaste primära immunbristsjukdomen i Sverige. Patienter med IgA-brist drabbas oftare än andra av en rad tarmsjukdomar. Den bakomliggande orsaken är okänd, men rubbningar i den normala tarmfloran har föreslagits ha betydelse för uppkomst av t ex inflammatorisk tarmsjukdom.”

    Se länk
    http://www.mediahuset.se/Infektionslakaren/il301/elisabet_l%C3%B6nnermark.htm

  4. F G Says:

    Åsa
    ” IgA:s funktion är att neutralisera och därmed oskadliggöra virus och toxiner (giftiga ämnen som produceras av bakterier) samt att förhindra bakterier och virus från att häfta vid slemhinnan vilket är det första steget vid infektion. IgA antikroppar verkar således i den första försvarslinjen som kroppen har.”

    ” Merparten av personer med IgA-brist, cirka 60 % är dock friska.” utan en dålig bakterie så är dom helt symtomfria.

    http://www.pio.nu/diagnosfiler/IgAbrist.pdf

    Näringsläran måste ha med Immunologi och Bakteriologi utan detta så blir det fel, vi kan inte leva utan en tarmflora.

    • Dietist Åsa Says:

      Nej, du har helt rätt. Utan tarmfloran skulle vi bli sjuka. Men jag är fortfarande inte säker på hur eller vad du menar?!

  5. Stefan Andersson Says:

    Så tråkigt Eva, men skönt med lite semester från bloggen. Kommer att sakna dina inlägg.

    ”Hoppas att ditt sommarprojekt bli lyckat:)”

    Hoppas ditt sommarprojekt med att förstå FG blir lyckat!

    Lycka till!

  6. F G Says:

    Åsa
    ”Menar du allergier?” ja och andra fel i immunförsvaret
    ”Och vad menar du med dieter?” Främst dieter som påstås vara hälsosamma, men alla kostförändringar kan påverka.

    ”Det finns ju fler faktorer än enbart immunförsvaret som påverkas av vår kost.”
    Visa något som direkt kan påverka hälsan när vi förändrar kosten främst den upplevda hälsan (kolesterol med mera är ej relevant man mår inte dåligt av att ha högt kolesterol symptomfri) (undantag finns diabetes), vissa sjukdomar kan påverkas ex ämnesomsättningssjukdomar men dom är sällsynta

    ”Men motsäger du inte dig själv här? Olika dieter kunde väl enligt dig inte påverka hälsan så mycket?!”
    för den som är frisk så är det ok att äta nästan vad som helst där har vi nog samma åsikt, jag sa att den som inte har ett fungerande immunförsvar kan få dåliga bakterier i magen, bakterietoxiner kan då ge kraftiga symtom, skolmedicinen har svårt att se lättare förgiftningar (blodprover visar ofta inget, läs mer om symtom och diagnos av förgiftningar)

    ”Och var kommer den psykiska ohälsan in i bilden?”
    Du får välja förklaringsmodell, eller förklara hälsoförändringar vid kost byte.
    Jag skrev ”Dom som har blivit sjukare eller friskare av att byta kost måste vara psykiskt sjuka eller så finns det okänd påverkan från bakterier och immunförsvaret.” typ inbillningssjuka hälsoförändringarna kan ju vara inbillade.

    Åsa har du några belägg för att det INTE finns okända toxinbildande bakterier?
    Jag kan inte bevisa att det finns sådana bakterier, jag kan bara indirekt bevisa att dom finns vi kan inte bli sjuka utan orsak, det vi kan observera måste stämma med vår teoretiska kunskap, man kan annars visa att det finns okända saker.

    Se fysiken där dom vet att det finns något men man vet inte vad det är.
    ” Higgsbosonen är en hypotetisk partikel i partikelfysikens Standardmodell, som behövs för att genom Higgsmekanismen beskriva varför partiklar har massa. Den är den enda partikel inom standardmodellen som hittills inte observerats experimentellt, men det råder stor förhoppning om att kunna se den i CERNs nya partikelaccelerator LHC som stod färdig i september 2008”

    • Dietist Åsa Says:

      Aha, ok! Nu är jag med på vad du menar. Blev lite rörigt i mitt huvud där ett tag 😀

      All ohälsa som inte kan härledas till en specifik diagnos har sin förklaring i obalanser i vår tarmflora. De som upplever sig få en bättre hälsa av en viss kosthållning inbillar sig detta eller upplever endast bieffekter av en förbättrad tarmflora. Är det en korrekt sammanfattning av din ståndpunkt?

      Huruvida det finns okända bakterier är jag nog inte rätt person att fråga. Den frågan lämnar jag med varm hand åt immunologerna.

      Visa något som direkt kan påverka hälsan när vi förändrar kosten främst den upplevda hälsan

      Ja, alltså. Det är ju svårt att säga något om du nu hävdar att det bara är inbillning. Vi upplever ju ganska tydligt att vi påverkas på olika sätt av olika kost. Är vi exempelvis förstoppade kan katrinplommon och olja hjälpa till, det är ju i min mening en upplevelse av förbättrad hälsa. Sen beror det ju på vad man inkluderar i begreppet hälsa. Upplever du dig må bra en en viss kosthållning har den ju effekt oavsett vad den beror på (placebo/verklig) eftersom hälsa är mer än bara labprover. En mycket tydlig konkret effekt på hälsan i termer kosthållning/sjukdom är ju olika tarmsjukdomar, främst då IBD där en flytande kosthållning kan häva/förkorta sjukdomsskov.

      • F G Says:

        Åsa
        Alla sjukdomar beror inte på tarmfloran,

        Kostförändring och förändrad hälsa, jag tror att det ofta beror på tarmfloran och inte så mycket på psykologi. (men det kan ju vara psykiskt går ej att utesluta)

        ” exempelvis förstoppade kan katrinplommon och olja hjälpa till”
        Ok kända vardagsproblem där har du rätt, men jag menar mer sjukdom ex hudbesvär, värk, trötthet, sjukdomskänsla, IBS, crons, psoriasis,

        ”Visa något som direkt kan påverka hälsan när vi förändrar kosten främst den upplevda hälsan”
        Dina svar var det inte fel på men det var utanför min fråga, du har fortfarande inte ett enda litet relevant argument.

        Jag tolkar skolmedicinens nuvarande kunskap som att det inte ska finnas någon påverkan på hälsan vid kostbyte, dom har ingen känd förklaring till hälsoförändring vid kostförändring.

        En eller flera okända bakterier skulle kunna förklara det många upplever vid kostförändring.
        En del av Alternativmedicinens konstiga behandlingar kan eventuellt påverka tarmfloran ex fasta, örter(stimulering av matsmältningen), tarmsköljning, kolodialt silver, med mera, skolmedicinen skulle kunna ta fram ett läkemedel mot nya okända bakterier om dom bara såg bakterien bland alla snälla bakterier, se magsårsbakterien hur svårt det kan vara att hitta en okänd bakterie, innan man viste orsaken till magsår så skylde man på stress psyket kan vara indirekt inblandat, psykisk ohälsa kan försämra immunförsvaret, vilket leder till att bakterier klarar sig bättre och mer bakterietoxin produceras och då mår vi sämre.(sjukdomssymtom kan även komma från immunförsvarets bekämpning av bakterien.

        • Dietist Åsa Says:

          ”Visa något som direkt kan påverka hälsan när vi förändrar kosten främst den upplevda hälsan”
          Dina svar var det inte fel på men det var utanför min fråga, du har fortfarande inte ett enda litet relevant argument.

          Som jag skrev så är det svårt att komma med vettiga argument när du hävdar att upplevd förbättrad hälsa det beror på inbillning. Ett annat exempel som även innefattar labprover är ju att inflammationsmarkörer sjunker om vi ändrar kvoten av omega3 och 6 i vår kost. Man kan även se en minskning av bakterier i urin (vid uvi) om man dricker lingondricka eller tranbärsdricka. Är det ett sånt svar du är ute efter?

          Jag tolkar skolmedicinens nuvarande kunskap som att det inte ska finnas någon påverkan på hälsan vid kostbyte, dom har ingen känd förklaring till hälsoförändring vid kostförändring.

          Ja, fast det är väl ändå inte sant. Då skulle mitt yrke inte finnas 😀 Hur förklarar du annars bristsjukdomar?

          En eller flera okända bakterier skulle kunna förklara det många upplever vid kostförändring.

          Hur ska jag kunna argumentera mot det? Det \”skulle kunna\” bero på strålning från solen, marsmänniskor eller så befinner vi oss faktiskt i Matrix…. Och hur ska man kunna ta fram läkemedel mot okända bakterier? Du hittar ju de bakterier som finns vid en odling och hittar du dem inte så finns de inte. Och om det mot förmodan ändå skulle finnas oupptäckta bakterier så kan man ju inte hitta ett verksamt läkemedel om man inte har tillgång till dem!?

Kommentarer inaktiverade.


%d bloggare gillar detta: